Çalışmaya başladığınız ilk yıllarda da görüşleriniz aynı mıydı ?
Yıllar geçtikçe cerrahi serüveniniz değişiyor. Hastalar, ameliyatlar, eğitimler bizlere tecrübeler kazandırıyor. Bundan dolayı zaman içinde hangi hastada hangi tekniği yapmak gerektiğine daha kolay karar veriyorsunuz. Belki İsveç’te çalışan bir burun estetiği cerrahı olsaydım sanırım kapalı teknikle yaptığım ameliyat sayısı çok daha fazla olurdu. Ancak unutmamak gerekir ki.; ortalama bir burnun bile ülkemiz için oldukça güzel kabul edilebileceği Kuzey Avrupa ülkelerinde yapılacak müdahalelerin büyük kısmı için kapalı teknik zaten yeterlidir.
Diğerlerine göre Açık teknik daha eski midir ?
Hayır, daha eski değildir. Tam tersidir. Sanırım yanlış bir algı olarak kapalı tekniğin sonradan geliştirilmiş bir yaklaşım olduğu düşünülüyor. Halbuki kapalı teknik birinci dünya savaşı sırasından beri gündemde olan bir yaklaşımdır ama yıllar içerisinde burnun estetik ve fonksiyonel problemlerini çözmede yetersiz kalmasından dolayı 25-30 sene önce açık teknik tanımlanmıştır. Yani, açık teknik sanılanın aksine daha güncel bir yaklaşımdır.
Açık teknik ameliyatlarda iz kalabilir mi?
Çok azda olsa böyle bir ihtimal olabilir ama kesi yapılan yeri karşı bakışta görme ya da anlama şansı zaten yoktur. Ama usulune uygun kapatılan bir cilt de iz kalmaz. Ben açık teknikle ameliyat yaptığım hastalarımda kesi yerinde iz gibi bir sorunla karşılaşmadım
Ülkemiz dışında diğer ülkerlerde hangi yöntem daha fazla tercih ediliyor ?
Açık, kapalı tercihi ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak örnek vermek gerekirse Burun estetiği cerrahisinin ileri düzeyde yapıldığı ülkelerden ABD ‘de vakaların 80’i açık teknikle yapılmaktadır.
Bu durumda kapalı tekniği hiç kullanmıyor musunuz?
Uygun hastalarda zaman zaman kapalı teknikle ameliyat yapıyorum ve oldukça güzel sonuçlar alıyoruz ama daha önce belirttiğim gibi burada önemli olan kişinin burun yapısına uygun teknik ile çalışmak gerekir. Sadece açık teknik yaparım demek nasıl büyük bir hataysa, izsiz burun estetiği yapmalıyım, bu nedenle sadece kapalı tekniği tercih ederim demek de büyük bir hatadır.
Açık ve kapalı burun ameliyatları arasındaki farklar nedir?
Farklılık, burun sırtındaki kıkırdak ve kemik dokuya ulaşmak için tercih edeceğiniz yola göre burun üzerindeki cildi ve eklentiyi ya tam ya da yarı şekilde kaldırmanızdır. Kapalı teknikte insanlar çok küçük bir kesiden girilerek ameliyat yapıldığını zannediyorlar ama bugün pek çok vakada burun ucu ve burun kanatlarının tüm yapıları burun içinden dışarı doğru çıkarılmakta ve işlemler yapılarak burna tekrar yerleştirilmektedir.
Siz ameliyat olursanız hangi yöntemi tercih ederdiniz?
Eğer sorunum büyükse, burnumda aks eğriliği, asimetrik burun ucu veya travma ile çökmüş bir burun yapısı varsa, aynı zamanda fonksiyonel (burun tıkanıklığı) problemleri de çözmek gerekiyorsa açık teknik bize mükemmel bir ameliyat görüş alanı sağlayacağından açık tekniği tercih ederdim. Çünkü biliyorum ki zor vakalar da uzun dönemde yaşayacağımız burun ucu düşmesi, burun tıkanıklığı gibi problemleri açık teknikte yaşama şansımız daha azdır. Özellikle valv bölgesi sorunlarına kapalı teknikle yeteri kadar hakim olunduğu kanaatinde değilim.