Burun yaşamsal fonsiyonlarımız açısından en önemli organlarımızdan birtanesi. Bu yazımızda burnumuza dair önem arzeden bilgiler vererek onu yakından tanımanızı sağlayacağımızı umuyoruz. Şekli, yapısı, görevleri ve yüz karakteristiğimize etkisi bakımından sayısız özelliğe sahip burnumuz, nasıl bir organmış buyrun okuyun ve öğrenin.
Burun fizyolojik olarak alnımız ile üst dudağımız arasında bulunan ve koklama ile solunumuzu sağlayan iki delikli bir organdır. İçerisinde mukus tabakası, kıllar, kılcal damarlar ve şeklini oluşturan kıkırdak doku bulunmaktadır. İlk olarak en önemli fonksiyonu, dışarılan alınan havanın mukus tabakasında nemlendirilip kıllar yardımı ile temizlenmesini sağlamaktır. Ayrıca sağlıklı bir nefes için hava belirli bir sıcaklıkta akciğerimize girmelidir. İşte yine burun içerisinde bulunan kılcal damarlar yardımı ile aldığımız nefes uygun sıcaklığa ulaşmaktadır. Örneğin 20 C’lik bir odada alınan nefes akciğere gelene kadar burun sayesinde 32 C ısıtılır ve %98 oranlarında nemlendirilmiş olur.
İkincil fonksiyonu ise koku almayı sağlamasıdır. Koku reseptörleri burnumuzun üst boşluğunda bulunmaktadır ve bu bölgeye sarı bölge adı verilmektedir. Kokular mukus tabakası içerisinde çözünür ve reseptörler tarafından algılanarak beynimize iletilir. Kokular hayatımız içerisinde hiç düşünmediğimiz kadar önemli olgulardır. Örneğin yanık kokusunu alabilmemiz bazen hayatımızın kurtulmasına yarayabilir. Ayrıca güzel bir gül kokusunu hissetmemiz mutlu olmamızı sağlayabilir. Tat alma duygusu ile doğrudan ilişkisi vardır kokuların. Bir yemeği tattığımızda önce burnumuz kokusunu algılar ve tadı ile birleşerek beynimizde zevk almamızı sağlar.
Bu kadar güzel bir organa sahibiz işte hepimiz. Dolayısı ile burun deyip geçmemek lazım öyle değil mi?!